Hoe oud is mijn Jieldé lamp?

Jieldé lampen vanaf 1950

Jean- Louis Domecq ontwierp zijn Jieldé lamp al in april 1950. (zie ook “ Historie van Jieldé”) Ruim 70 jaar later worden de Jieldé lampen nog steeds gemaakt in Saint-Priest nabij Lyon, in Frankrijk. Eén van de belangrijkste kenmerken waar we op letten om te bepalen hoe oud een Jieldé lamp, is het etiket.

De eerst lampen hebben een aluminium etiket, in de kleuren groen, blauw en zwart. Deze aluminium plaatjes zijn geklonken en zijn dus uit de eerste jaren vanaf 1950. De lampen vanaf 1950 hebben een schakelaar van metaal. De eerste lampen werden in twee kleuren gemaakt, “machine grijs” en “vespa groen”. De twee kleuren die ook tegenwoordig nog het meest gevraagd zijn.

Jieldé lampen vanaf 1980

De wat later gedateerde Jieldé lampen, vanaf 1980 hadden een sticker. Zwart en eenvoudig uitgevoerd. Deze lampen hebben ook geen metalen schakelaar maar één van zwart kunststof.

Jieldé lampen zoals ze nu worden gemaakt

Vanaf 2000 hebben de moderne Jieldé lampen een etiket met een nummer, alleen zegt dat jammer genoeg niks van de datering van de lampen. De nummers zijn slechts batch nummers in het productieproces.

De Jieldé Signal lamp

In 2003 is een replica van de Loft lamp ontworpen, de Signal. Een lamp lijkend op de Loft alleen kleiner. Op de afbeelding hiernaast is duidelijk het verschil te zien. De Loft heeft een reflector met een diameter van 15 cm en de Signal heeft een reflector van 12 cm Deze Signal is duidelijk ontworpen voor interieur en design en niet zoals de Loft die oorspronkelijk ontworpen is als werkplaats lamp.

Jieldé lampen gemaakt in het buitenland

Er zijn ook buitenlandse uitvoeringen van de Jieldé lampen, redelijk zeldzaam en bijzonder. Wij kennen er twee, een Britse uitvoering gemaakt voor British Central Electrical Co. Ltd.            (bron: vintricity.com).

En een Zwitserse uitvoering de Flurex. Ook deze is redelijk zeldzaam en uniek. Op het etiket staat de maand en jaar van productie (date de fabrication), erg handig om de lamp exact te dateren.